Műszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdőoldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Készüljünk fel a télre! - Téli átvizsgálás

Téli gumiabroncsok használata!

A gumi gyártók azt ajánlják, hogy 5 fok alatt használjunk téli gumiabroncsokat! A nyári és a téli gumiabroncsok mintázata és anyagának keménysége is nagyban különböző! Téli gumiabroncs használatával többszörösen lecsökkenhet a gépjármű fékútja és ezzel a különbséggel akár egy balesetet is elkerülhetünk! Cseréltesse le gumiabroncsait még a fagyok előtt!


Ellenőrizze fékberendezéseit!

Nagyon fontos, hogy a csúszós úton fékeink közel egyformán fogjanak! Száraz úton nem vesszük észre, ha fékeink eltérően fognak, ezért sokszor úgy megyünk a télbe, hogy veszélynek tesszük ki magunkat.

Ha fékeink nem egyformán fognak, akkor csúszós úton való fékezésnél a gépkocsi könnyen megpördülhet, jobbik esetben "csak" az ellenkező sávba sodródik gépkocsink!

Egy fékmérés 2-3.000 Ft költséggel jár, ezért nem érdemes ezen spórolni! Ha mégis spórolni akarunk, akkor legalább annyit tegyünk meg, hogy egy forgalommentes útszakaszon lassú tempónál fékezgessünk egyre nagyobbakat és figyeljük, hogy viselkedik a gépkocsi. Ezt azért csak tapasztaltabb vezetőknek ajánlom! A legjobb megoldás a fékvizsgálat!


Élvezzük a telet és csússzunk!

Biztos minden férfiben és néhány nőben is felelevenedik, mikor fiatalon és meggondolatlanul keresztbe kasul csúsztatta a gépkocsiját, mert nagyon tetszett neki. Sokan ezért többségüket lenézték és "hülyének" tartották. Akár honnan is nézzük, mégis ezekből a fiatalokból kerültek ki azok, akik vészhelyzetben a legjobb megoldásokat tudják alkalmazni. Ennek oka csak annyi, hogy volt gyakorlatuk a rázósabb helyzetek kiküszöbölésében és tudták merre kell tekerni a kormányt, ha csúszik a gépkocsi. (Természetesen nem azokról beszélek, akik a közúton szabálytalankodnak és veszélyeztetik társaikat!)

Javaslom, minden férfinak, nőnek, idősnek és fiatalnak, hogy keressen egy elhagyatott parkolót, vagy keressen fel egy olyan autósiskolát, ahol vezetéstechnikát oktatnak és a tél beálltával "gyakoroljon" egy kicsit.

Ha nem kívánunk ezért fizetni, akkor olyan helyet válasszunk, ahol nincs forgalom és van bőven hely a szándékosan generált hibáinkat kiküszöbölni!

A csúszós (havas, jeges) úton a gépkocsi futóműve szinte semmilyen igénybevételnek nincs kitéve és a gumik sem kopnak, ezért nyugodtan csúsztassuk meg a gépkocsit oldal irányba és próbáljuk meg újra kezünkbe venni az irányítást. Idézzünk elő különféle megcsúszási helyzeteket és próbáljuk meg újra irányításunk alá vonni a gépjárművet. Ha sokat gyakorlunk, akkor egy valós vészhelyzetet sokkal jobban le fogunk reagálni, mint gyakorlás nélkül!


Ellenőriztessük hűtőfolyadékunk fagyáspontját!

A víz 0 fok alatt megfagy és a fagyás következtében térfogatváltozás következik be. Ha nem ellenőriztessük gépjárművünk hűtőfolyadékának fagyáspontját, akkor könnyen nagy kárt okozhatunk magunknak.

Ha fagyás következik be, akkor a legjobb esetben a gépkocsi vízhűtője szétreped és a motorblokkban lévő fagydugók kipattannak. Rosszabb esetben a motorblokk is megrepedhet! A legjobb esetben is minimum 30.000 Ft kárt okozunk magunknak!

Térjünk be a legközelebbi autószerelő műhelybe, vagy benzinkútra és egy pár perces vizsgálattal megállapíthatjuk a hűtőfolyadék fagyáspontját.

A fagyálló nem csak a fagyást gátolja meg hanem a vízpumpát is megóvja a túlzott kopástól, ezért nyáron is fel kell tölteni a gépkocsit fagyállóval! Úgy állítsuk be a fagyáspontot, hogy az legalább -20 fokig helyt álljon!


Téli ablakmosó folyadék!

Még a fagyok előtt töltsük fel ablakmosó tartályunkat téli ablakmosó folyadékkal! Amennyiben nem fagyálló ablakmosót használunk, úgy víztartályunk könnyen szétrepedhet, ezzel anyagi kárt okozva nekünk!

Az ablakmosó folyadék fontos szerepe az ablakmosó motor kenése is, ezért nyáron se használjunk tiszta vizet a tartályban. Ha spórolni akarunk, akkor legalább 20%-ban keverjünk egy kis nyári ablakmosó folyadékot a vízhez. A nyári (minőségi) ablakmosó folyadék rovaroldót is tartalmaz így segítve a hatékonyabb tisztítást.


Gumikéderek és ajtózárak:

A gépkocsi ajtókon a tömítést gumikéderrel biztosítják. A fagy beálltával a kédereken lévő pára megfagy és ez okozza az ajtók megszorulását, befagyását. Ennek elkerülésére a fagyok előtt használjunk szilikon spray-t vagy szilikon zsírt és kenjük be a gumikédert. Ha megtörtént a baj, akkor semmi esetre se öntsük le forró vízzel az ajtót, mert az oldalüveg rögtön betörik, valamint a befolyt víz később megfagy! Finoman ütögessük körbe az ajtókeretet és ki be mozgatva próbáljuk meg kinyitni az ajtót. Ha van jégoldónk, akkor spricceljük körbe az ajtókeretet.

Lehet kapni üzletekben zárolajzót, ami meggátolja a zárak befagyását. Tél előtt kenjük be zárainkat!


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat