Műszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdőoldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Lengéscsillapító mérés!
Hogy lehet egy jó lengéscsillapítót rossznak mérni?


A lengéscsillapító vizsgálat egy nagyon egyszerű mérés, és igen jövedelmező is lehet az autójavító cégnek!

Maszek műhelyekben egy lengéscsillapító mérés nagyjából 2 - 3.000 Ft kiadást jelent az ügyfélnek és ez korrektnek is mondható abban az esetben, ha nem akarják nekünk bebizonyítani, hogy a jó lengéscsillapítónk igazából rossz!

Nézzük meg mire figyeljünk:
  • A gumiabroncsok megfelelő nyomásúak legyenek (kb. 2.2 bár)!
    Egy nagyon rossz állapotú lengéscsillapítót is jónak lehet mérni, ha egy kicsit engedünk a guminyomásból. Legyen lapos a kerék és máris jó az autónk! Természetesen ez nem így van, becsapjuk magunkat!

    A mérést az ellenkező irányba (nekünk kedvezőtlen irányba) is lehet befolyásolni azzal, hogy a kerekeket túl keményre fújjuk. A kemény kerekek hatására a csillapítás romlani fog és hibás értéket fog mutatni a műszer, holott a lengéscsillapítónknak semmi baja sincsen.

  • hideg időben (télen) a gátlóban lévő olaj veszt hígfolyósságából (viszkozitásából) ez szintén meghamisíthatja a mérést! Hozzáteszem korszerű gépkocsiknál olyan olajakat használnak a lengéscsillapítókba, hogy hidegben és melegben is közel azonos marad a viszkozitása, tehát a hatásfoka nem romlik. Az említett jelenség régebbi gépkocsiknál fordulhat elő (Lada, Skoda, stb.)

  • figyeljük, hogy mindkét kerékkel a padon állnak-e, az autóval!
    Ha az egyik kerék széle kissé a talapzaton áll és nem a lengéscsillapító mérő padon, akkor a mérés ismét hibás lesz! Rossz gátlót fognak mérni! Figyeljünk!

  • A padra felállás után az első 5-10 másodpercben súlymérés történik. Az eszköz megméri a gépjármű tengelyterhelését. Ezen mért súlyból és a lengések amplitúdójából fog értékelni a műszer. Figyeljünk, hogy súlyméréskor a padon álljon az autó!

Természetesen alaphelyzetben ne legyünk bizalmatlanok az autójavító műhelyekkel, de tartsuk nyitva azért a szemünket!

 


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat