Műszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdőoldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Hova vigyem a gépkocsim műszaki vizsgálatra?
Olcsó műszaki vizsga?

Műszaki vizsgára általában, akkor van szükség, ha az lejár gépjárművén. Egyéb esetben, akkor jöhet szóba, ha például új gépjárművet vásárol, vagy éppen építtet egyet. Műszaki vizsgaállomás és műszaki vizsgaállomás között különbség van, holott a szabályok egyformán vonatkoznak rájuk. Ezeket a különbségeket fogjuk leírni a következő fejezetben. Mindenképpen hasznos tudni, hol mire számíthatunk!

A központi vizsgaállomáson (1033 Budapest, Mozaik utca. 5.) minden típusú gépjármű vizsgáztatásával foglalkoznak. A kijelölt vizsgálóállomások, csak azon gépjárművek vizsgáztatására jogosultak, aminek az engedélyét megkérték és megszerezték. Mielőtt vizsgára visszük gépkocsinkat érdemes megérdeklődni, hogy az adott vizsgáló állomás jogosult-e gépjárműve vizsgáztatására.


Hova vigyük gépkocsinkat vizsgáztatni?

Mint minden magyar ember tudja, nincs rendben minden ebben az országban, így miért is lenne másképp a vizsgáztatással. Sajnos vannak olyan vizsgáló állomások, ahol nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a biztonságra és főként az elsődleges szempont az anyagiak. Gyakorlatilag ez annyit tesz, hogy ha egy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlunk, akkor minden sikerülhet. Mi nem kötünk szerződést ilyen cégekkel és igyekszünk teljesen elhatárolódni az effajta megoldásoktól. Nekünk az Ön biztonsága a legfontosabb!

Természetesen, a legtöbb vizsgaállomáson szemet hunynak apróbb hibák felett, ami elvileg bukáshoz vezetne, de a menetbiztonságot mindig szem előtt tartják! Mint Ön is tudja a fékek egyenlőtlen fogása (elöl 20%, hátul 30% eltérés) felett bukáshoz vezet. Ez hiba és ezt meg is kell javítani! Azért mert van egy parányi lyuk a gépkocsi alján, amin a víz éppen kijut, ezért nem bukik meg gépkocsi a legtöbb helyen, holott a szabály szerint buknia kellene.

Javaslom, hogy adatbázisunkból válasszon műszaki vizsgáló állomást és így megkímélheti magát a felesleges bukásoktól, illetve autója műszakilag is megfelelő lesz!


Hol a legolcsóbb a vizsgáztatás?

A legolcsóbb vizsgáztatatási lehetőség a Közlekedési Hatóságnál vagy annak kirendeltségeinél van. Azt viszont hozzáteszem, hogy sokkal szigorúbban (betartva a teljes szabályzat minden pontját) nézik át a gépkocsit. Ha hibát találnak, akkor a gépkocsi megbukik és a vizsgadíj elveszik (újból be kell fizetni legközelebb). A bukás után a gépkocsi nem használható, csak szállító járművel mozgatható, aminek szintén nem alacsonyak a költségei! A bukás után a másik lehetőség, ha útvonal engedélyt kér így jutatja haza, vagy szervizbe gépkocsiját, ami szintén rengeteg utánjárást és pénz igényel. Összegezve, egy Közlekedési Hatóságnál megbukott jármű hatalmas terhet ró a tulaj nyakába! Jól meg kell gondolni mi az olcsóbb!

A „maszek” Közlekedési Hatóság által kijelölt vizsgáló állomásokon legtöbb esetben elő vizsgálat van. Az elő vizsgálat arról szól, hogy átnézik gépkocsiját és tájékoztatják a bukást okozó hibákról. Ezen a ponton a gépkocsi még forgalomban van így nyugodtan közlekedhet vele, addig még a hibát el nem hárítják! Természetesen érdemes legalább egy héttel a műszaki vizsga lejárta előtt ellátogatni a műhelybe, hogy még legyen idő korrigálni a hibát. A „maszek” műhelyekben valamelyest drágább a vizsgadíj, viszont nem érhet kellemetlen meglepetés, használhatja a gépkocsiját, a hivatalos vizsgán biztosan meg fog felelni, és valamelyest elnézőbbek is a kisebb hibákat tekintve a vizsgabiztosok. Összegezve, ha nincs egy vadonatúj autóm, amiben biztos vagyok, hogy műszakilag megfelel, akkor érdemes egy „maszek” műhelyet választani a műszaki vizsgáztatásra.

Rengeteg esetleges kellemetlenségtől megkíméli magát pár ezer forint többletköltségért!


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat