Műszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdőoldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Fékezésnél elhúz a gépkocsi! Kíváncsi mi lehet a hiba?

Amennyiben gépkocsink fékezés hatására az egyik irányba elkezd "húzni" annak a legáltalánosabb oka a fékek egyenlőtlen tapadása. A gépkocsi fékezés hatására abba az irányba halad, amelyik fék jobban fog! Többféle fékhibával találkozhatunk, ezen hibákról fogunk néhány szót ejteni!

Berozsdásodott féknyereg!

FéknyeregA féknyergek berozsdásodásának fő oka, hogy víz jut a porvédő gumik alá és korrózió alakul ki a fékdugattyún! Szerencsére legtöbb esetben járatással és tisztítással orvosolható a hiba, de előfordul, hogy ki kell cserélni az alkatrészt.

A féknyereg csúszó tüskéi is berohadhatnak, ezt tisztítással orvosolhatjuk!


Kopott "vakrozsdás" féktárcsa.

FéktárcsaHa nem használjuk gépkocsinkat eleget, akkor a féktárcsák a pára és az esővíz hatására elkezdenek rozsdásodni. Előbb utóbb olyan mértékben elrozsdásodik a féktárcsa, hogy a fékbetétek nem tudják lekoptatni a rozsdás réteget. A rozsda feleeszi magát a tárcsa anyagába és ennek következtében alakul ki a tárcsák szélén a "vakrozsda". Ha a féktárcsa még nem kopott a szabályozási méret alá, akkor a féktárcsa felszabályozásával megúszhatjuk a cserét. Én minden esetben a féktárcsa újra cseréjét javaslom, mivel a szabályzásnál előfordulhatnak hibák.

Új féktárcsaHa a féktárcsa megfelelően kopik, akkor a képen látható módon néz ki!


Lengőkar szilentek szakadás

Lengőkar szilentAmennyiben a trapéz szilentek elszakadnak a lengőkarok pozíciója gázadásnál és fékezésnél túlzott mértékben mozdul. A szakadás miatt és az egyenlőtlen elmozdulás következtében megváltozik a futómű kerékösszetartása, ennek következtében a gépkocsi elhúz egy irányba.

 

SzilentA kép jobb oldalán egy kiszakadt trapézszilentet látunk még a a kép bal oldalán egy újat! A szilenteket préssel nyomják fele a fészkükbe, ami a lengőkarban van.

 

 

LengokarAz összeszerelt lengőkart felszerelik a gépkocsira és beállítják a futóművet, mivel minden futómű megbontásnál ez kötelező eljárás.


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat