Műszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdőoldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Elhúz a gépkocsi az egyik irányba? Mi lehet a hiba?


Amennyiben úgy érzékeli, hogy gépjárműve folyton az egyik irányba tart (elhúz), annak több oka lehet! Az első és leggyakoribb ok, a futómű geometriájának megváltozása. Ezt előidézheti egy menet közben elkapott nagy kátyú, de egy rosszul irányzott parkolás alkalmával a padka széle is. Mindkét esetben több alkatrészt is meg kell vizsgáltatnunk!

Gumiabroncsok:

A gumiabroncsok szövetszerkezete (fémháló, gumi, szövet) túlzott ütés hatására eldeformálódhat. A deformáció oka, az hogy a fém szövetszálak kinyúlnak, rosszabb esetben elszakadnak. Ennek hatására a gumiabroncs körkörössége megváltozik és ütni kezd. Az ütés hatásra a gépkocsi eltér az egyenestől, valamint kellemetlen rezonancia keletkezik az autóban.

A hibás gumiabroncs kiszűrésének a legjobb módja, hogy egy azonos típusú kereket felpróbálunk a gépkocsira. Először az első tengelyeken lévő kerekeket kicseréljük, és kipróbáljuk a gépkocsit. Ha a jelenség még mindig jelen van, akkor a hátsó tengelyen lévő kerékpárt is kicseréljük.

A hibás gumiabroncsok centrírozással nem javíthatók! A centrírozás a sérülésmentes felnik és gumiköpenyek apróbb kiegyensúlyozatlanságait korrigálja!

FONTOS!
A deformált kerekek legtöbb esetben szálszakadtak, használatra alkalmatlanok és balesetveszélyesek! A hibás gumiabroncsokat le kell selejtezni (ki kell dobni) felületük minőségétől és koruktól függetlenül. A hibás kerekek könnyen kiszakadhatnak és balesetet okoznak!

Futómű geometria:

Futómű állításNagyobb ütés hatására a futómű megsérülhet és a futómű geometria megváltozhat. Amennyiben nem történt komoly deformáció, abban az esetben a futómű beállító csavarok segítségével a hiba orvosolható. Abban az esetben, ha a futómű komolyabban sérült, akkor a hibás-sérült alkatrész cseréje után kell beállítani.

A futómű állítást erre alkalmas padon végzik.

 


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat